Mitä on ryhmäpsykoterapia?


Ryhmäpsykoterapia on vuorovaikutukseen perustuva hoitomuoto, joka soveltuu monenlaisten psyykkisten vaikeuksien hoitoon. Ryhmäpsykoterapiasta hyötyvät mm. ahdistuneisuudesta, masentuneisuudesta, uupumuksesta, itsetunto-ongelmista, sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä vaikeuksista ja ihmissuhdepulmista kärsivät henkilöt. Ryhmäpsykoterapia hyödyntää sitä perustavanlaatuista inhimillistä lähtökohtaa, että olemme sosiaalisia olentoja, joiden psyykkiset oireet syntyvät suhteessa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Koska psyykkiset vaikeudet ovat usein seurausta puutteellisista tai vääristyneistä ihmissuhdekokemuksista, ovat ne myös korjattavissa vuorovaikutuksellisessa prosessissa, suhteessa toisiin ihmisiin.

Psykoterapiaryhmässä jäsenet muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jossa jokainen omaksuu omanlaisiaan rooleja. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden sen tutkimiseen, mikä omassa olemisen tavassa on todellista ja aitoa itseä, mikä taas selviytymisen ja suojautumisen palveluksessa olevaa vääristymää. Ryhmän jäsenten haasteet ja ongelmat tulevat esille siten, että vaikeudet heijastuvat jäsenten keskinäiseen vuorovaikutukseen sekä ryhmän ja psykoterapeutin väliseen suhteeseen. Myös ryhmäläisten piilossa olevat vahvuudet tulevat prosessin myötä esiin vuorovaikutuksen näyttämöllä. Ryhmäpsykoterapeutti havainnoi jatkuvasti ryhmän tilaa ja omaa kokemustaan, ja pyrkii omalla toiminnallaan auttamaan ryhmää työskentelemään ja avaamaan vaikealta tuntuvia kohtia. Psykoterapeutti voi myös ehdottaa ryhmälle sellaista ymmärrystä, josta ryhmä itse ei ehkä ole saanut vielä kiinni.

Ryhmässä korostuu myös vertaistuen merkitys, joka on hyvin olennainen ryhmän turvallisuuden ja työskentelyn kannalta. Ryhmän ihmissuhteet ja vuorovaikutus mahdollistavat uudenlaisen kokemuksen itsestä ja toisista ihmisistä. Joskus nämä oivallukset voivat olla hyvin merkittäviä: esimerkiksi aiempi kokemus itsestä huonona voi tulla ensimmäistä kertaa kyseenalaisestetuksi, ja omat tuntemattomat vahvuudet voivat tulla näkyviksi. Psykodynaamisessa työskentelyssä sisäisen maailman uudelleenmuotoutuminen ja vahvistuminen tapahtuu hiljalleen prosessin edetessä. Monesti jäsenet alkavat huomaamaan helpottumista mm. mielialassa, fyysisessä voinnissa, työssäjaksamisessa, ihmissuhteissa, vireystilassa, luovuudessa ja elämänilossa.

Jokainen ryhmän jäsen hakeutuu hoitoon omista ainutlaatuisista syistään, mutta jaettua ryhmässä on aina koettu tunne-elämän kipuilu sekä syvemmällä tasolla ihmisyys. Ryhmäpsykoterapia sopii useimmille psykoterapiaa tarvitseville henkilöille, ja siellä voidaan käsitellä samoja kysymyksiä kuin yksilöterapiassa. Lisäksi ryhmä tarjoaa mahdollisuuden tutkia eläviä, "tässä-ja-nyt" tapahtuvia vuorovaikutuksellisia ilmiöitä, jotka luonnollisesti eivät yksilöpsykoterapiassa ole saatavilla. Ryhmät voivat olla pitkiä, useita vuosia kestäviä, tai lyhyitä, ennalta määritellylle ihmisryhmälle kohdennettuja. Ryhmäpsykoterapia on myös usein erittäin suositeltava jatkohoito yksilöpsykoterapian jälkeen. Käytännön tasolla ryhmäpsykoterapia on huomattavasti yksilöpsykoterapiaa edullisempi vaihtoehto.

Nina Pyykkönen, erikoispsykologi PsL, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita